MAUVERT

fashion & lifestyle blog

Cum am descoperit magia pliseurilor

Iubesc pliseurile. Sunt, alături de panglicile de rips sau mătase, acele detalii feminine care, indiferent de moda sezonului și de trecerea anilor, îmi fac inima să tresalte. Îmi plac materialele plisate pentru că se mișcă, pentru că sunt vii, volatile, imponderabile. Mă duc cu gândul la evantaie și acordeoane, alte două lucruri care mă sensibilizează teribil. Am început cu această imagine a balerinei pe un acoperiș de pe Magheru pentru că o simt foarte aproape de mine, chiar dacă ea datează din anii ’30. Are o forță, o delicatețe și o doză de nebunie care mă fascinează.

Eu am o fustă plisată vintage, cumpărată acum vreo zece ani cu 5 lei, pe care nu aș da-o pentru nimic, și dacă ar fi să îmi schimb toată garderoba. Are culoarea untului și cred că a făcut parte dintr-un costum popular din zona Făgărașului într-o viață anterioară. Am purtat-o de atât de multe ori și cu ocazii atât de diverse, încât a devenit obiectul cu cea mai mare încărcătură emoțională din tot dressing-ul.

“There’s something about pleats that’s feminine and romantic and catches the breeze. I think we’re always drawn to clothes that move when we walk. They’re sexy in a subtle way.” (Michael Kors)

Campanie Vionnet 2015

Când încă eram la Brașov, am descoperit în plimbările mele un atelier de plisaj scos din funcțiune. Treceam aproape zilnic prin dreptul lui și îmi promiteam că dacă vreodată îl găsesc deschis, intru și îi rog să-mi arate procesul magic prin care un material neted devine plisat. Auzisem că e vorba despre un procedeu termic, un fel de călcare cu efect permanent, însă niciodată nu mi-am imaginat câtă muncă e, de fapt, în spatele acestei arte.

Am rămas multă vreme cu această curiozitate, până când, în încercarea de a înțelege ce se ascunde în spatele creațiilor haute couture și a prețurilor astronomice aferente, am dat peste un video cu atelierul de plisaj Lognon din Paris. Maison Lognon este una dintre casele de artizanat care se află sub patronajul și protectoratul casei Chanel, dar și în Patrimoniul Viu al UNESCO. E un loc în care savoir faire-ul s-a transmis din generație în generație și care lucrează pentru cele mai prestigioase case de modă din lume. Însă mai departe de toată povestea de succes, este un loc unde totul se lucrează de mână. Vă invit să urmăriți aceste clipuri și revin cu explicații.

Și acum, să ne revenim din vis și să înțelegem ce am văzut. Fiecare mulaj de carton este realizat manual. Durează 1-2 săptămâni pentru realizarea fiecărui mulaj, în funcție de complexitatea modelului. Întâi se desenează cu creionul și rigla textura dorită pe carton, apoi fiecare părticică e îndoită și pliată cu degetele astfel încât modelul desenat să devină 3D. Procedeul este realizat identic pe două foi de carton, pentru că întotdeauna materialul este plisat între cele două foi. Un mulaj poate fi folosit între 10 și 15 ani. Maison Lognon deține apoape 3000 de astfel de mulaje în arhivă. Apoi, pentru prelucrarea materialului textil, prima condiție e ca acesta să fie perfect călcat. El e întins apoi între cele două foi de carton, care se strâng exact pe principiul evantaiului, se rulează și leagă sub forma unui tub. Acesta va intra într-un cuptor cu aburi timp de o oră, la 100 de grade Celsius, unde cartonul se va înmuia și va deveni o pastă care va modela materialul. Se lasă la răcit până a doua zi, astfel încât cartonul să revină la consistența inițială. După ce desfac materialele, acum opere de artă sub o nouă formă, artizanii le ambalează în hârtie fină, le etichetează și le trimit clienților. Ca un vis.

line

foto: Willy Pragher – facebook.com/asociatiaarcen, Campania Vanity Fair Lingerie – arhiva Life Magazine, vionnet.com, ramonfilip.com, farfetch.com (rochie Maison Margiela)
surse: businessoffashion.com, leparisien.fr, maisondexceptions.com
text: Ioana Voicu

www.mauvert.comwww.mauvert.comwww.mauvert.comwww.mauvert.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: